Prizorišča
Program
Foto-Video
Informacije
Spremembe, novice
Moj Lent
Pokrovitelji

Predstava



FOLKART 2006 (CRO, KEN, KOS)



Prizorie: Glavni oder na Dravi
as: 29.06.2006 ob 21.30

HRVAŠKA: »Ententin«, Zagreb
Leta 1993 so v Zagrebu ustanovili folklorno skupino, ki jo sestavljajo zelo mladi ljudje, saj imajo najstarejši do 24 let. Delo skupine temelji na preučevanju tradicije ljudskih pesmi, glasbe in plesa vseh hrvaških pokrajin. Njihova predstavitev na odru je predvsem avtentična, saj verno sledijo prvotni ljudski tradiciji, brez primesi modernega stiliziranja. Poseben poudarek dajejo raziskovanju ljudskih noš, ki so verodostojna kopija originalov. Na odru so vsi oblečeni v te dragocene primerke tradicionalnih oblačil hrvaških pokrajin, tudi pevci.
Njihovi nastopi so prava paša za oči in ušesa, saj se še posebej posvečajo najvišji možni kvaliteti izvedbe. Glasbeniki uporabljajo avtentična ljudska glasbila, kot so najbolj znane tamburice, kot tudi godala in vsa ostala ljudska glasbila.
V kratkem obdobju so pod vodstvom umetniškega direktorja, gospoda Gorana Kneževića, dosegli zavidljivo kakovostno raven. Pričeli so jih vabiti na festivale tudi v tujino in obredli so že vso Evropo, gostovali pa so tudi v Kanadi in na Tajvanu. Tako nam bodo tudi v na Folkartu pričarali izjemnost njihovih nastopov.

KENIJA: »African Tumbas«
Afriška folklorna skupina »Tumbas« iz Kenije, države na vzhodu črne celine, je bila ustanovljena leta 1996 v Nairobiju z namenom, da ohranja kenijske tradicionalne ljudske plese in glasbeno izražanje. S pomočjo tipičnih afriških glasbil in z nošami, ki jih nosijo tudi v vsakdanjem življenju v različnih plemenih, jim to tudi uspeva. Afriški plesi so polni energije in nenehnega gibanja, podkrepljenega z udarci na bobne, imenovane l'Ohangla, prav tako pa jih spremljajo ostala, tipična afriška glasbila. Ples in glasba igrata pomembno vlogo pri vseh tradicionalnih dogodkih Afričanov; pri poroki, rojstvu, verskih obredih, v vojni in ob smrti.
Po dolgem času se nam na odru Folkarta spet obeta prava afriška predstava.

KOSOVO: »Shota«, Priština
Nastanek skupine sega dolga leta nazaj, ko so se zbrali ljubitelji ljudskega izročila z željo ustanoviti folklorno skupino, ki bi skozi delo z mlado generacijo ohranjala bogato kulturo svojega naroda. Dandanes imajo na svojem programu več kot 30 plesov iz vseh delov svoje pokrajine. V dolgih letih delovanja so se povzpeli do visoke stopnje kvalitete ter ustvarili mnoge nepozabne predstave.



Prireditev vam poklanja:


<- Nazaj






Prizorišča | Program | Foto-Video | Informacije | Spremembe, novice | Moj Lent | Pokrovitelji

Agenda d.o.o.