Prizorišča
Program
Foto-Video
Informacije
Spremembe, novice
Moj Lent
Pokrovitelji

Predstava



KVINTET ASTORPIA



Prizorie: Dvorana Union Maribor
as: 02.07.2006 ob 20.30

Sodelujejo:
Marko Možetič - kitara
Oksana Pečeny – violina
Marko Brdnik - harmonika
Jan Sever – klavir
Marko Turšič – kontrabas
Gost:
Andrej Zupan – klarinet

Bandoneoist Ratko Žičič je svojo glasbeno pot pričel kot kitarist. Kmalu ga je začel zanimati v Sloveniji dokaj neznan inštrument bandoneon, na katerega je igral tudi skladatelj Astor Piazzolla. Od leta 2004 sodeluje z mladimi glasbeniki ter koncertira na različnih festivalih in prireditvah. Leta 2005 je kot solist nastopil v Veliki dvorani Slovenske filharmonije z orkestrom Mandolina in je reden član kvinteta Astorpia.

Violinistka Oksana Pečeny v letošnjem letu zaključuje študij na Akademiji za glasbov Ljubljani. Je večkratna zmagovalka državnih in mednarodnih tekmovanj (Italija, Nizozemska, Slovenija). Kot solistka je nastopala z vsemi slovenskimi simfoničnimi orkestri, kakor tudi z nekaterimi komornimi orkestri, prav tako pa tudi z orkestrom HRT Zagreb. Sodelovala je s priznanimi glasbeniki ter koncertirala v Avstriji, Hrvaški, Italiji, Švici in Sloveniji.

Mladen Bucić se je z osmimi leti pričel učiti igranja na kitaro. Šolanje je nadaljeval v Ljubljani, nato pa na Akademiji za glasbo v Zagrebu, kjer je leta 1998 diplomiral z odliko. Leta 2003 je zsaključil podiplomski študij v Weimarju, v razredu profesorja Thomasa Müllerja Peringa. Že več let poučuje kot učitelj kitare.

Pianist Jan Sever je svojo klavirsko pot pričel pri petih letih, pri enajstih pa je že zmagal na državnem tekmovanju. Je večkratni nagrajenec na mednarodnih tekmovanjih in dobitnik študentske Prešernove nagrade. Leta 2004 je z odliko diplomiral na Akademiji za glasbo v Ljubljani pri profesorju Andreju Jarcu, kjer nadaljuje tudi s podiplomskim študijem.

Marko Turšič je po nekaj letih igranja kitare svojo glasbeno pot nadaljeval kot kontrabasist v razredu profesorja Petra Brčareviča, solo kontrabasista Slovenske filharmonije. Od leta 2003 sodeluje z nekaterimi priznanimi mladimi glasbeniki in je eden ustanovnih članov kvinteta Astorpia. Leta 2005 je v Cankarjevem domu izvajal Mahlerjev »Te Deum« in je reden član orkestra Mandolina.

Andrej Zupan se je rodil v Ljubljani, kjer je na Akademiji za glasbo zaključil diplomski in podiplomski študij klarineta v razredu svojega očeta, Alojza Zupana. Leta 1995 je bil sprejet v Mediteranski orkester v Franciji, sestavljen iz najboljših mladih glasbenikov Sredozemlja. Od leta 1993 do 2003 je igral kot klarinetist solist orkestra SNG Opere in baleta v Ljubljani. V svoji glasbeni karieri je izvedel mnoga pomembna domača in tuja dela za klarinet in večino tudi posnel za arhiv RTV Slovenija ter ORF. Kot solist je nastopal med drugim s Filharmoničnim orkestrom Beograd, Orkestrom slovenske filharmonije, Simfoniki RTV Slovenija in Big Bandom RTV Slovenija. Zupanovo koncertno delovanje sega tudi na komorno področje: koncertira s številnimi priznanimi pianisti, je soustanovitelj Slovenskega kvarteta klarinetov in član več komornih zasedb. Zvok svojega klarineta je prispeval na koncertih in zgoščenkah mnogih znanih glasbenikov in glasbenih skupin.
Svoje znanje že vrsto let posreduje mladim generacijam. Je profesor klarineta na Srednji glasbeni in baletni šoli v Ljubljani in profesor komorne igre na ljubljanski Akademiji za glasbo. Aktiven je tudi kot dirigent in mentor različnim orkestrom. Od leta 2003 je dirigent Pihalnega orkestra ETA Cerkno. Z Orkestrom Mandolina Ljubljana je v preteklosti sodeloval kot solist na klarinetu, od leta 2003 pa je njegov redni dirigent.



Prireditev vam poklanja:


<- Nazaj






Prizorišča | Program | Foto-Video | Informacije | Spremembe, novice | Moj Lent | Pokrovitelji

Agenda d.o.o.