Prizorišča
Program
Foto-Video
Informacije
Spremembe, novice
Moj Lent
Pokrovitelji

Predstava



18. FOLKART 2006 - OTVORITEV (CRO, FIN, KEN, POL, RUS, KOS, SLO)



Prizorie: Glavni oder na Dravi
as: 27.06.2006 ob 21.30

FOLKART 2006

FINSKA: »Rimpparemmi«, Rovaniemi
Vrhunska kvaliteta, izjemne sposobnosti, okrepljene s trdim delom in … posledica je ustanovitev folklorne skupine, ki že vse od svojega nastanka predstavlja posebnost v folklornem svetu. Že dolga leta predstavljajo uradni folklorni ansambel svoje pokrajine Lapland, od leta 1991 pa so že na pol profesionalna skupina.
Direktor skupine je Ilkka Köngäs, mnogi člani pa so učitelji plesa ter glasbe, ki so za svoje delo na tem področju prejeli mnoga državna priznanja.
Rimpparemmi je ena izmed tistih skupin, ki si jih ljudje želijo videti in doživeti na odrih svojega mesta. Podajanje finske ljudske tradicije, ki je odraz težkega in predvsem trdega življenja v dolgih mesecih brez sonca, v mrazu in ob skopi zemlji, je njihova posebnost. Na simpatičen in šegav način predstavijo bogate plese svoje dežele, izjemno zanimiva pa je tudi svojevrstna glasba, okrepljena s petjem.
Veselimo se, da bo Folkart 2006 potekal tudi v znamenju odličnih Fincev!

KOSOVO: »Shota«, Priština
Nastanek skupine sega dolga leta nazaj, ko so se zbrali ljubitelji ljudskega izročila z željo ustanoviti folklorno skupino, ki bi predvsem ob delu z mlado generacijo ohranjala bogato kulturo svojega naroda, v vseh oblikah tradicionalne kulture in umetnosti. Nastala je skupina, ki ima dandanes na svojem programu več kot 30 plesov iz vseh delov svoje pokrajine.
Glasba, pesmi in plesi so ohranile vso svojo veličino skozi delovanje tega folklornega ansambla. V dolgih letih delovanja so se povzpeli do visoke stopnje kvalitete ter ustvarili mnoge nepozabne predstave.
Obdržati želijo tradicijo, predvsem pa ohraniti visoko umetniško raven izvedbe programa. Zelo pomembno pa je, da sloves ene najboljših folklornih skupin pokrajine Kosova, ki so ga ustvarili v letih delovanja društva, ohranijo, če ne že izboljšajo.
Mnogi festivali po svetu so jih povabili na svoje odre, zato smo se tudi v Mariboru odločili, da bodo naši gostje na Folkartu, saj so s svojim temperamentnim in ognjevitim nastopom skupina, ki vsekakor spada na mariborski oder.

RUSKA FEDERACIJA (SEVERNA OSETIJA): »Goretz«, Vladikavkaz
Skupina je bila ustanovljena leta 1965 kot Akademska folklorna skupina agronomske fakultete v Vladikavkazu.
Zaradi svojih umetniških kvalitet so bili počaščeni z najvišjim priznanjem republike
Skozi leta svoje aktivnosti so prejemali najvišje nagrade in priznanja mednarodnih festivalov.
Njihov način plesa je svetel prikaz zgodovine dežele in značilnosti življenja ter značaja ljudi.
Pesmi in plesi so osnovani na starih ljudskih običajih, glasbi ter ritmu te divje, oddaljene dežele Osetije. Lepota, gracioznost in vrhunska izvedba programa botrujejo njihovemu uspehu, saj so nastopali praktično po vsem svetu. Letos jih bomo prvič poztdravili tudi na našem odru na Dravi, na Folkartu!

HRVAŠKA: »Ententin«, Zagreb
Leta 1993 so v Zagrebu ustanovili folklorno skupino, ki jo sestavljajo zelo mladi ljudje, saj imajo najstarejši do 24 let. Delo skupine temelji na preučevanju tradicije ljudskih pesmi, glasbe in plesa vseh hrvaških pokrajin. Njihova predstavitev na odru je predvsem avtentična, saj verno sledijo prvotni ljudski tradiciji, brez primesi modernega stiliziranja. Poseben poudarek dajejo raziskovanju ljudskih noš, ki so verodostojna kopija originalov. Na odru so vsi oblečeni v te dragocene primerke tradicionalnih oblačil hrvaških pokrajin, tudi pevci.
Njihovi nastopi so prava paša za oči in ušesa, saj se še posebej posvečajo najvišji možni kvaliteti izvedbe. Glasbeniki uporabljajo avtentična ljudska glasbila, kot so najbolj znane tamburice, kot tudi godala in vsa ostala ljudska glasbila.
V kratkem obdobju so pod vodstvom umetniškega direktorja, gospoda Gorana Kneževića, dosegli zavidljivo kakovostno raven. Pričeli so jih vabiti na festivale tudi v tujino in obredli so že vso Evropo, gostovali pa so tudi v Kanadi in na Tajvanu. Tako nam bodo tudi v na Folkartu pričarali izjemnost njihovih nastopov.

KENIJA: »African Tumbas«
Afriška folklorna skupina »Tumbas« iz Kenije, države na vzhodu črne celine, je bila ustanovljena leta 1996 v Nairobiju z namenom, da ohranja kenijske tradicionalne ljudske plese in glasbeno izražanje. S pomočjo tipičnih afriških glasbil in z nošami, ki jih nosijo tudi v vsakdanjem življenju v različnih plemenih, jim to tudi uspeva. Afriški plesi so polni energije in nenehnega gibanja, podkrepljenega z udarci na bobne, imenovane l'Ohangla, prav tako pa jih spremljajo ostala, tipična afriška glasbila. Ples in glasba igrata pomembno vlogo pri vseh tradicionalnih dogodkih Afričanov; pri poroki, rojstvu, verskih obredih, v vojni in ob smrti.
Po dolgem času se nam na odru Folkarta spet obeta prava afriška predstava.

POLJSKA: »Sieradzanie« (Sieradz) - skupina bo nastopila samo na otvoritvi 27. 6.
Skupina se ponaša z originalnimi nošami krakovske regije.
Koreografinja: Teresa Dębska, glasbeni vodja: Stanisław Wojtczak, plesni vodja: Zbigniew Szymczak

SLOVENIJA: »AFS ŠTUDENT«, Maribor (gostitelj FOLKARTA 2006)
Akademska folklorna skupina Študent je začela s svojim delom v letu 1964 in je bila hkrati ustanovna skupina Kulturno umetniškega društva Študent Maribor. Do osamosvojitve Republike Slovenije so plesali plese vseh jugoslovanskih pokrajin.
S svojim kvalitetnim delom so si pri slovenskih strokovnjakih za folklorno dejavnost pridobili dve prestižni priznanji: Zlato plaketo Zveze kulturnih organizacij Maribor in Zlato Maroltovo plaketo za folklorno dejavnost, ki je hkrati najvišje priznanje, ki si ga je v Sloveniji za folklorno dejavnost moč pridobiti.
Svoje znanje pa, kot ambasadorji Slovenije, ponesejo tudi širom po svetu in tako so bogato folklorno izročilo v času svojega delovanje prenašali po vsej Evropi, obeh Amerikah, Aziji in Avstraliji.
Niso le marljivi gostitelji, so tudi so-organizatorji Folkarta in tisti nastopajoči, ki vsako leto tudi zaključijo mariborski praznik folklore.

FOLKLORNO DRUŠTVO VAL PIRAN
Je prostovoljno združenje, ki z ljubiteljskim delovanjem uresničuje svoje interese na področju kulture in s tem prispeva k bogatenju kulturnega življenja v svojem širšem in ožjem okolju.
Deluje že od leta 1961. V svojih vrstah združuje mlade iz vse slovenske obale. Vsako leto skupina izvede več kot 50 nastopov. So redni gostje predvsem v Istri, po vsej Sloveniji, Italiji in tudi drugod po Evropi.

FOLKLORNA SKUPINA RAZOR TOLMIN
Člane te skupine že leta združuje ples, pesem, glasba, običaji in navade. So ljubitelji ljudskega izročila, iz katerega se nam odkrivata duša in značaj tolminskega človeka. To izročilo z ljubeznijo poustvarjajo in ga posredujejo sedanjim rodovom ter ga na ta način varujejo pred pozabo.
Trudijo se negovati domačo folklorno zapuščino in jo tudi raziskovati, poglabljati ter širiti med ljudi. To pa je mogoče doseči le z marljivim delom ter požrtvovalnostjo.
''Dobro'' delo pa je tudi nagrajeno. Povabila na domače odre, kot tudi na tuje, dokazujejo kvalitetno delo in izvedbo programa.

ANIMACIJSKI NASTOPI IN POVORKE PO MARIBORU
Torek, 28. 6., ob 21.00:
Povorka po Lentu, od Sodnega stolpa do Glavnega odra.
Sreda, 29. 6., med 11.00 in 13.00:
Glavni trg – gostilna Štajerc – NKBM – Zavarovalnica Maribor – Grajski trg
Četrtek, 30. 6., med 11.00 in 13.00:
Glavni trg – gostilna Štajerc – NKBM – Zavarovalnica Maribor – Grajski trg
Sobota, 2.7., med 11.00 in 13.00:
Glavni trg – gostilna Štajerc – Grajski trg

GOSTOVANJA:
Trzin, Slovenj Gradec, Dravograd, Kranj, Metlika


Prireditev vam poklanja:


Prireditev vam poklanja:


<- Nazaj






Prizorišča | Program | Foto-Video | Informacije | Spremembe, novice | Moj Lent | Pokrovitelji

Agenda d.o.o.