Prizorišča
Program
Foto-Video
Informacije
Spremembe, novice
Moj Lent
Pokrovitelji

Predstava



NIKO GRAFENAUER - LITERARNI VEČER - PRIREDITEV ODPADE



Prizorie: KMŠ ODER (KMŠ ODER)
as: 23.06.2006 ob 18.00


Nastopa:
Niko GRAFENAUER


Niko Grafenauer je pesnik, pripovednik, esejist, prevajalec in publicist. V mlajših letih je bil urednik založbe Mladinska knjiga, trenutno pa je v uredništvu Nove revije. Veliko pesmi in proze je napisal za otroke, kjer je izrazil največ blesteče in očarljive igrivosti, najbolj znana je pesniška zbirka Pedenjped, ki hodi vštric z Župančičevim Cicibanom. Znane so tudi njegove pesniške zbirke za odrasle. Pesniška pot Nika Grafenauerja je v menjavah rodov in pesniških pisav v drugi polovici prejšnjega stoletja posebna in slej ko prej izjemna. Je predstavnik hermetičnega simbolnega gibanja, skrajnega modernizma.

Poleg pesnjenja tudi prevaja iz nemščine, piše tudi eseje in študije o slovenskem pesništvu.

Za svoje delo v poeziji in prevajanju je prejel več nagrad: Nagrado Prešrnovega sklada in Levstikovo nagrado, Jenkovo nagrado je prejel kar dvakrat, Sovretovo nagrado in Prešernovo nagrado.

Je soustanovitelj, urednik in gonilna sila slavnega slovenskega mesečnika nova revija, ki je bila ustanovljena leta 1982 in predstavlja stremljenja slovenske razumniške desne politične opcije.

Njegova zadnja zbirka za odrasle Dihindih je izjemno odmevna, kot seveda vse, kar pride izpod njegovega peresa:
»Antologija najlepših pesmi iz zbirk za odrasle Nika Grafenaerja, kakor jih je avtor sam izbral in razvrstil. Pesnik, ki je znan vsakemu šolskemu otroku, hkrati pa je eden najpomembnejših pesnikov zadnjih petdeset let za vse generacije, je strnil petdeset svojih pesmi v nov organizem, jezikovno bogat in zahteven ter miselno oster, pa otroško brezdanji in humoren. Niko Grafenauer postavlja s svojimi pesmimi slovenski poeziji najvišje kriterije.« www.emka.si

Pogovor vodi Maja Brodschneider Kotnik.



Prireditev vam poklanja:


<- Nazaj






Prizorišča | Program | Foto-Video | Informacije | Spremembe, novice | Moj Lent | Pokrovitelji

Agenda d.o.o.