Prizorišča
Program
Foto-Video
Informacije
Spremembe, novice
Moj Lent
Pokrovitelji

Predstava



BIG FOOT MAMA, SREČNA MLADINA



Prizorie: Večerov oder
as: 23.06.2006 ob 21.30

Glasba: MP3

BIG FOOT MAMA

Nastopajo:
GREGA SKOČIR (vokal)
ALEN STERŽAJ (bas)
DANIEL GREGORIČ (kitara)
ZORAN ČALIĆ (kitara)
JOŽE HABULA (bobni)

Big Foot Mama praznuje 15 let svojega obstoja. Pet studijskih albumov je prineslo ogromno, še danes izjemno popularnih hitov, nekaj pa so jih zbrali tudi na albumu največjih uspešnic. V besedilih skladb ni manjkalo provokativnosti, kar so uporabili tudi v svojih videospotih, ki so nemalokrat presenetili in šokirali širšo javnost. Zlate in platinaste plošče, tri nominacije za Zlatega Petelina ter nominacija za Viktorja popularnosti je le nekaj priznanj, ki so jih v svoji karieri prejeli za svoje delo, največja potrditev pa so razprodani samostojni koncerti v Križankah (1999 in 2004) ter v Hali Tivoli leta 2000, kar je do tedaj uspelo le malokateremu slovenskemu bendu. Dodatna potrditev je bil tudi lanskoletni veliki koncertni spektakel na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani, ko so skupaj s 13 glasbenimi prijatelji, ki so priredili njihove uspešnice, in štiritisočglavo množico praznovali 15 let svojega delovanja.
Big Foot Mama so v vseh letih svojega ustvarjanja bolj ali manj ostali zvesti tistemu, kar najbolje znajo in v čemer so najmočnejši – direktnemu, do kosti oguljenemu, a toliko bolj čistemu in napadalnemu rock'n'rollu, v katerem je zaslediti tako avtorske prijeme, pravo punkoidno destrukcijo, garažno drugačnost, kot tudi klasično rock barvitost in večplastnost. Znani so po večpomenskih besedilih, ki segajo od klasičnega rock odpadništva do seksualne provokativnosti. Seveda njihov značilni ljubljanski street sleng ostaja nedotaknjen. Kljub visoki obletnici so fantje še vedno nesporni prvaki kotalečega, prvinskega rock'n'rolla, slovenski rock pa so naredili za splošno sprejemljivega ter ga uveljavili tudi v sredinskih vodah. Predvsem pa so ga potisnili na radijske valove.

SREČNA MLADINA

Nastopajo:
Vlado Mihajlovič: kitara, vokal
Andrej Zavašnik: bobni, tolkala, vokal
Tim Kostrevc: sax, klaviature, vokal
Peter Dekleva: kitara, klavir, vokal
Gašper Gantar: bas

Prva zasedba Srečna mladina se pojavi leta 1993 v Ljubljani. Ime prevzame po pesmi legendarnega slovenskega punk banda Niet in punk je smer, ki jo takrat igrajo. Od junija 1994 do 1997 se v skupini zgodijo mnoge spremembe zasedbe. Skoznje postaja vedno bolj jasno, da se fantje počasi poslavljajo tudi od t.i. eko-altra. Glasba je v tem trenutku nekakšna rap-psiho-jazz-metal mešanica (kot jo sami poimenujejo).
Leta 1997 Srečna mladina končno nastopi tudi na 'prestižnem' Novem rocku, prejme obilo pozitivnih kritik (z izjemo Marjana Ogrinca), ter posname naslednjo ploščo đa Balkan Rasa.
Januarja 1998 Srečna mladina prvič nastopi v tujini, v avstrijskem Kirchberg-u, marca pa dobre nastope krona z nagrado Maršev Gojzar za "debitante" leta. Postane tudi zadnji bend, ki ja igral na Zgaga festivalu. Julija se še drugič odpravi v tujino, tokrat v Bugojno (BiH), in tam kot predstavnik Slovenije nastopi na festivalu "Skup rokera bivše Jugoslavije". Oktobra izide kompilacija Drž'te jih! To niso Niet!!!, kamor ima skupina čast prispevati priredbo pesmi po kateri je dobila ime.

Med čakanjem na založbo skupina postaja manj aktivna, zato ostaja več prostora za druge projekte. Člani ne odnehajo, od januarja do maja 2001 intenzivno vadijo, ustvarjajo nove melodije, vmes pa nekajkrat gostujejo z živo background glasbo v predstavi "Krst pri šestici" Dejmo stisn't teatra. V zaklonišče, kjer vadijo, začnejo prihajati klaviature, tolkala, … in zvok se spet spreminja … Julija se odpravijo v studio, kjer posnamejo 13 kompozicij. Skupina je v tem in prihodnjem času doživela precej sprememb zasedbe.
Aprila 2002 luč sveta zagleda videospot Pop - Muzik, maja 2002 se po skoraj dveh letih nenastopanja začne promocija nove plošče z/brez imena Srečna mladina.

Leto 2003 se začne zelo produktivno, skupina koncertira po različnih koncih Slovenije. Junija skupino zadene Bumerang za prodor leta, kmalu zatem pa sveta luč zagleda tretji - finalni spot iz zadnje plošče z imenom Roller-roller - v živo iz placa, kjer vadijo. Od avgusta naprej se začne v Studiu 100 s producentom Julijem Zornikom pripravljati material za mini-ploščo posvečeno 10. obletnici benda, vmes pa odigrajo koncerta v BiH in SiČG, ki sta kot kaže temelj za naprej...
28. junija 2004 izide nova plošča 10. letnik in videospot za skladbo Bob'Street. Plošča vsebuje 7 skladb, priredb iz 50-ih in 60-ih let, ter priredbe lastnih komadov iz prejšnje/naslednje plošče in 35 minutni dokumentarec o prvih desetih letih.
Srečna Mladina so zabaven, tehnično dovršen in nadžanrski bend, brez katerega bi bilo na slovenski glasbeni sceni dolgčas. Z dolgoletnim obstojem – predlansko leto so praznovali desetletnico obstoja - so prepričali tudi največje dvomljivce, da mislijo resno. Njihove izdaje so urban in večžanrski kolaž, ki zaradi tehnične in aranžmajske spretnosti vznemirja vedno znova.



Prireditev vam poklanja:


<- Nazaj






Prizorišča | Program | Foto-Video | Informacije | Spremembe, novice | Moj Lent | Pokrovitelji

Agenda d.o.o.