Prizorišča
Program
Foto-Video
Informacije
Spremembe, novice
Moj Lent
Pokrovitelji

Predstava



FOLKART 2006 (FIN, RUS, KOS)



Prizorie: Glavni oder na Dravi
as: 28.06.2006 ob 21.30

FINSKA: »Rimpparemmi«, Rovaniemi
Vrhunska kvaliteta, izjemne sposobnosti, okrepljene s trdim delom in … posledica je ustanovitev folklorne skupine, ki že vse od svojega nastanka predstavlja posebnost v folklornem svetu. Že dolga leta predstavljajo uradni folklorni ansambel svoje pokrajine Lapland, od leta 1991 pa so že na pol profesionalna skupina.
Direktor skupine je Ilkka Köngäs, mnogi člani pa so učitelji plesa ter glasbe, ki so za svoje delo na tem področju prejeli mnoga državna priznanja.
Rimpparemmi je ena izmed tistih skupin, ki si jih ljudje želijo videti in doživeti na odrih svojega mesta. Podajanje finske ljudske tradicije, ki je odraz težkega in predvsem trdega življenja v dolgih mesecih brez sonca, v mrazu in ob skopi zemlji, je njihova posebnost. Na simpatičen in šegav način predstavijo bogate plese svoje dežele, izjemno zanimiva pa je tudi svojevrstna glasba, okrepljena s petjem.
Veselimo se, da bo Folkart 2006 potekal tudi v znamenju odličnih Fincev!

KOSOVO: »Shota«, Priština
Nastanek skupine sega dolga leta nazaj, ko so se zbrali ljubitelji ljudskega izročila z željo ustanoviti folklorno skupino, ki bi predvsem ob delu z mlado generacijo ohranjala bogato kulturo svojega naroda, v vseh oblikah tradicionalne kulture in umetnosti. Nastala je skupina, ki ima dandanes na svojem programu več kot 30 plesov iz vseh delov svoje pokrajine.
Glasba, pesmi in plesi so ohranile vso svojo veličino skozi delovanje tega folklornega ansambla. V dolgih letih delovanja so se povzpeli do visoke stopnje kvalitete ter ustvarili mnoge nepozabne predstave.
Obdržati želijo tradicijo, predvsem pa ohraniti visoko umetniško raven izvedbe programa. Zelo pomembno pa je, da sloves ene najboljših folklornih skupin pokrajine Kosova, ki so ga ustvarili v letih delovanja društva, ohranijo, če ne že izboljšajo.
Mnogi festivali po svetu so jih povabili na svoje odre, zato smo se tudi v Mariboru odločili, da bodo naši gostje na Folkartu, saj so s svojim temperamentnim in ognjevitim nastopom skupina, ki vsekakor spada na mariborski oder.

RUSKA FEDERACIJA (SEVERNA OSETIJA): »Goretz«, Vladikavkaz
Skupina je bila ustanovljena leta 1965 kot Akademska folklorna skupina agronomske fakultete v Vladikavkazu.
Zaradi svojih umetniških kvalitet so bili počaščeni z najvišjim priznanjem republike
Skozi leta svoje aktivnosti so prejemali najvišje nagrade in priznanja mednarodnih festivalov.
Njihov način plesa je svetel prikaz zgodovine dežele in značilnosti življenja ter značaja ljudi.
Pesmi in plesi so osnovani na starih ljudskih običajih, glasbi ter ritmu te divje, oddaljene dežele Osetije. Lepota, gracioznost in vrhunska izvedba programa botrujejo njihovemu uspehu, saj so nastopali praktično po vsem svetu. Letos jih bomo prvič poztdravili tudi na našem odru na Dravi, na Folkartu!



Prireditev vam poklanja:


<- Nazaj






Prizorišča | Program | Foto-Video | Informacije | Spremembe, novice | Moj Lent | Pokrovitelji

Agenda d.o.o.