Prizorišča
Program
Foto-Video
Informacije
Spremembe, novice
Moj Lent
Pokrovitelji

Predstava



STEFANOVSKI & TADIĆ & SPASSOV (MKD, SCG, BUL)



Prizorie: Jazzlent
as: 25.06.2006 ob 23.59

THEODOSII SPASOV

Theodosii Spassov se je rodil 4.3. 1961. Že zelo zgodaj se je pričel učiti kaval v glasbeni šoli Kotel in na Akademiji za glasbo in ples v Plovdivu, Bolgarija. Kaval, lesena pastirska flavta z osmimi luknjami, je ena izmed najstarejših instrumentov v Evropi, tonsko in s tehničnimi možnostmi zelo bogato glasbilo. Theodosii Spassov je razvil svoj lasten unikaten način igranja na ta instrument, s tem ko je spojil tradicionalno folkloro z jazzom in klasično glasbo.
Že več kot dvajset let igra po Evropi, Azji, Srednjem Vzhodu, Avstraliji, Kanadi in ZDA. Aprila 1995 ga je revija »Newsweel« prepoznala kot najbolj talentiranega vzhodnoevropskega glasbenika v članku »najboljše iz vzhoda«, omenjaje, da Spassov » ni samo preživel postkomunistične kulturno negostoljubne države, ampak je pravzaprav izumil nov glasbeni žanr«.
Theodosii Spassov je sodeloval pri nastanku 20 CD-jev, štirih svojih, ki so odmevni po vsem svetu. Doma, v Bolgariji, je nacionalen lik in glasbeni heroj, pred kratkim je bil nagrajen z nagrado »Glasbeni umetnik leta«. Je umetniški direktor svetovno slavnega »PHILIP KOUTEV Ensemble Of Music, Drama And Dance«.

VLATKO STEFANOVSKI

Vlatko Stefanovski je rojen 1957 v Prilepu, Makedonija, v družini gledaliških igralcev. Kitaro igra od 11 leta naprej. V mladosti je ustanovil skupino Leb i so, ki je postala ena večjih na bivši jugoslovanski glasbeni sceni. Zasedba je posnela 13 albumov in igrala po vsem svetu. V zadnjih letih je Stefanovski napravil uspešno solo kariero. Prvi solo album Cowboys & Indians je pokazal njegov interes za različne glasbene smeri, od globokih etno korenin, preko ambientalnih atmosfer, pa vse do klasičnega rocka in bluesa.

Druga zgoščenka, Sarajevo, je bila razprodana v rekordnem času, prihodek je Stefanovski v sodelovanju z Unicefom namenil Domu za decu bez roditelja. Tretji CD je bil narejen za makedonski film Gipsy magic, režiserja Stoleta Popova. Na albumu Krushevo se Stefanovski pojavlja v akustično kitarskem duetu s svojim kolegom ameriško-jugoslovanskega porekla, Miroslavom Tadićem.

Leta 1996 sta z njim pričela delati dva talentirana glasbenika iz Skopja, Aleksandar Pop Hristov (bas, kitara) in Mihail Parusev (bobni). Formirali so novo skupino Vlatko Stefanovski Trio, ki je nastopala doma in skoraj po vsem svetu (v Združenih državah, Kanadi, Veliki Britaniji, Nemčiji, Franciji, na Nizozemskem, Hrvaškem, v Grčiji, Bosni in Hercegovini, Jugoslaviji, Bulgariji etc.). V tej zasedbi je Stefanovski posnel peti CD, enostavno naslovljen Vlatko Stefanovski Trio.

Vlatko Stefanovski je v času svoje dolge in bogate kariere pisal skladbe za film, gledališče, balet, TV in sodeloval v mnogih glasbenih in umetniških projektih. Znan je po dovršeni tehniki igranja. Verjetno je tudi to eden vzrokov, zakaj ga glasbeniki iz celega sveta vabijo k sodelovanju.





Prireditev vam poklanja:


<- Nazaj






Prizorišča | Program | Foto-Video | Informacije | Spremembe, novice | Moj Lent | Pokrovitelji

Agenda d.o.o.