Prizorišča
Program
Foto-Video
Informacije
Spremembe, novice
Moj Lent
Pokrovitelji

Predstava



LAIBACH



Prizorie: Glavni oder na Dravi
as: 26.06.2006 ob 21.30

Skupina Laibach je nastala leta 1980 v Trbovljah s projektom Rdeči revirji. V letih delovanja so s svojimi provokacijami izzvali kar precej škandalov, še posebej na začetku delovanja, ko je bila publika politično obrmenjena in socialno angažirana. Sedaj se nad njimi zelo navdušuje tujina, še posebej ZDA, igrali so že v veliko državah: v bivši Jugoslaviji, Nemčiji, Veliki Britaniji, ZDA in Kanadi, Avstriji, Beneluxu, Skandinaviji, srednji in vzhodni Evropi, Italiji, Franciji in Grčiji. Sodelovali so na pomembnih svetovnih festivalih, kot so LIFT v Londonu, L.A. Festival of Art v Kaliforniji, New York Seminar of Music v New Yorku, Wiener Festwoche na Dunaju, Bienall of New Music v Zagrebu, BITEF v Beogradu …

V 26 letih so izdali 15 LP plošč in številne single in kasete. Ustvarili so glasbo za 15 gledaliških produkcij in močno sodelovali v teh projektih: Baptism Under Triglav (NSK/Scipion Nasice Sisters Theatre, Cankarjev dom), No Fire Escape In Hell (Michael Clark and Co.), Macbeth (Shakespeare/Wilfried Minks, Deutsches Schauspielhaus, Hamburg), Noordung Prayer Machine (Cosmocinetical Cabinet Noordung, SNG Opera Ljubljana), etc.

Njihov nastop in glasba bosta na Festivalu Lent zadnja v tej dosedanju obliki, po tem nastopu se namreč obeta popoln obrat. Zatorej ne gre zamuditi zadnje priložnosti tovrstnih Laibachov.
O njih in NSK je bilo posnetih nekaj filmov in 109 video spotov. Nekaj pomembnejših je:
- Pobjeda pod suncem (Zmaga pod soncem), režija Goran Gajič
- Bravo, režija Peter Vezjak in Daniel Landin
- Prerokbe ognja, režija Michael Benson

Leta 1984 je skupina Laibach ustanovila (skupaj s skupino slikarjev Irwin in Scipion Nasice) širšo, neformalno organizacijo in estetsko avantgardno gibanje NSK (Neue Slowenische Kunst). Danes so glavne skupine NSK Laibach, Irwin, Noorung, New Collectivism Studio, Department of Pure and Applied Philosophy. Vsaj v Jugoslaviji in Sloveniji se je NSK v osemdesetih zasidrala in razvila v devetdesetih kot država NSK s svojimi lastnimi potnimi listi, proklamacijami, ambasadami, konzulati, znamkami itd.
O njih najdemo zapise v kar nekaj knjigah, od katerih je najbolj pomembna NSK Monography, natisnjena leta 1992 v ZDA in na Hrvaškem.
Skupina Laibach živi in deluje v Ljubljani, sodelujejo z Mute Records iz Londona.






Prireditev vam poklanja:


<- Nazaj






Prizorišča | Program | Foto-Video | Informacije | Spremembe, novice | Moj Lent | Pokrovitelji

Agenda d.o.o.