Prizorišča
Program
Foto-Video
Informacije
Spremembe, novice
Moj Lent
Pokrovitelji

Predstava



RAMBO AMADEUS (SCG)



Prizorie: Večerov oder
as: 26.06.2006 ob 21.30

Rambo Amadeus, s strani mnogih kritikov proglašen za največjega raperja na Balkanu, »jugoslovanski Frank Zappa«, brez dvoma pa najkontroverznejši avtor s področja nekdanje Jugoslavije, ki v zasebnem življenju sliši na ime Antonije Pušić, že kar lepo obdobje slovi kot eden najboljših ex-yu koncertnih izvajalcev. Končal je Nižjo glasbeno šolo za klavir.
Leta 1979 je ustanovil jazz-punk band Radioaktivni odpad. Leta 1982 je igral v Nacionalni restavraciji hotela Plaža za nujno potreben zaslužek. Te hotelske izkušnje Rambo dolgo ni omenjal v intervjujih, da ne bi bil napačno razumljen.

Septembra leta 1987 si spremeni ime v Rambo Amadeus, s katerim deluje še danes. Leta 1988 v beograjskem studiju »O« posname album »O tugo jesenja« (Jesenska žalost), ki je vsaj zaradi dveh razlogov ena od ključnih plošč jugoslovanskega rocka: zaradi termina turbo folk, s katerim je zaznamovana njegova glasba in ker je to bil prvi primer, da so v glasbeno matrico rock´n´rolla vključeni orientalsko zavijanje in motivi, direktno prevzeti iz pesmi, namenjenih najširšim narodnim masam. Dotlej so namreč vsi počeli ravno nasprotno.

V svojih tekstih uporablja veliko psovk, ki so po njegovem mnenju najhitrejša espresija. Poleg tega ima do psovk vsak zelo oseben odnos.

Do preobrata je prišlo leta 1989, ko je vodil "Znanje-imanje" (Znanje-imetje), edino pravo parodijo na kviz-programe. Seveda je z zabavljaškim talenom kmalu postal prvorazredna medijska atrakcija.

Jeseni 1989. leta je postalo jasno, da je na sceno stopil človek, ki bo na njej imel eno glavnih vlog. Album Hoćemo gusle je izšel istega leta. Kot gosti v prvi Rambovi eksplicitno politični pesmi, fenomenalni Kataklizmi komunizma, ki se tedaj še ni smela tako imenovati, zato je dobila naslov Amerika in Anglija (bosta proletarski državi), so se tedaj pojavili Stefan Milenkovic, njegov brat Filip, Milica Ostojić- Mica Trofrtaljka (največja trash-folk zvezda vseh časov) in Bora Đorđević. Pel je Dino Dvornik. Tisti, ki so pričakovali turbo-folk iz prve plošče, so bili rahlo razočarani. Rambo je pametno ugotovil, da istega štosa ni pametno dvakrat prodajati. Tokrat se je pozabaval z jadranskimi sorodniki turbo-folka in Laibachom. Fenomenalni album Psihološko propagandni komplet M-91 je izdan istega leta. Nadaljevanje je M-91 dobil šele s Titanikom.

V zadnjih letih je Rambo Amadeus drastično povečal produktivnost, objavil je celo dva studijska albuma – Mikroorganizmi, Titanik.


Prireditev vam poklanja:


<- Nazaj






Prizorišča | Program | Foto-Video | Informacije | Spremembe, novice | Moj Lent | Pokrovitelji

Agenda d.o.o.