Prizorišča
Program
Foto-Video
Informacije
Spremembe, novice
Moj Lent
Pokrovitelji

Predstava



BIG BAND SLOVENSKE VOJSKE, NEW SWING QUARTET, ALENKA GODEC



Prizorie: Glavni oder na Dravi
as: 02.07.2006 ob 21.30

BIG BAND SLOVENSKE VOJSKE

Vojaški orkestri so v vseh armadah sveta vedno predstavljali bistveno vlogo in to tradicijo ohranjajo še danes. Tovrstni orkestri zadovoljujejo tako državne in vojaške reprezentativne (protokolarne) potrebe, družabne in kulturne potrebe znotraj vojske kot tudi širše družbe. V kontekstu nastopanja za širšo družbo lahko tudi uporabimo izraz, kot ga uporabljajo v nemški vojski, da je »Vojaški orkester nosilec simpatije (sympathieträger) med vojsko in ljudstvom«.

Leta 1996 je bila na pobudo takratnega državnega sekretarja dr. Borisa Žnidariča izdelana projektna naloga in določena projektna skupina za ustanovitev oz. formiranje Orkestra Slovenske vojske. Formalno pa lahko določimo začetek delovanja Orkestra Slovenske vojske z dnem zaposlitve poveljnika orkestra Ljuba Vošnjaka in namestnika poveljnika orkestra Janija Šalamona. Omenjena sta od nadrejenih dobila nalogo, da ustanovita orkester, ki naj bi bil po formaciji manjša enota s približno 48 zaposlenimi, kar se je v desetih letih delovanja izkazalo kot absolutno premajhno število, saj je Orkester Slovenske vojske od skromnih začetkov prerasel v vrhunski profesionalni orkester, ki nastopa po vseh največjih odrih in prireditvah tako doma kot v tujini. S svojo kvaliteto se lahko primerja z najboljšimi tovrstnimi zasedbami kljub temu, da njegova formacija še vedno ni v celoti popolnjena. Funkcionalni minimum rešuje s sodelovanjem z zunanjimi sodelavci ali substituti kot jih v glasbenih krogih popularno imenujemo.
Zunanji sodelavec, ki je v orkestru pustili največji pečat, je prav gotovo pokojni skadatelj in dirigent Jože Privšek. Že takoj od ustanovitve Orkestra Slovenske vojske je Jože Privšek sodeloval kot zunanji strokovni in umetniški svetovalec. Sodeloval je na preko 80 avdicijah pri sprejemu novih glasbenikov v orkester. Njegovo znanje in izkušnje, ki jih je vnesel v ta orkester, še vedno dajejo temelj umetniškemu ustvarjanju in zvok temu orkestru. Prvi cilj poveljstva orkestra je bilo formiranje trobilnega kvinteta, za katerega je mojster Privšek napisal številne priredbe in avtorska dela, kasneje ob kadrovski rasti ansambla, pa tudi vrsto skladb za protokolarno zasedbo. V počastitev Dneva Slovenske vojske je mojster Jože Privšek napisal skladbo “Majska suita”, ki jo je Orkester Slovenske vojske krstno izvedel 15.05.1997 v Ljubljani. To glasbeno delo je v njegovem bogatem ustvarjalnem opusu velik doprinos na področju pihalne glasbe in potrditev, da je bil mojster skladanja in inštrumentacije za vse glasbene zasedbe. Za svoje delo in požrtvovalnost pri razvoju Orkestra Slovenske vojske je bil posmrtno odlikovan z zlato medaljo Slovenske vojske.
Orkester sestavljajo predvsem diplomanti Akademije za glasbo v Ljubljani, ki so v povprečju stari manj kot 29 let. Neobremenjenost in zagon tega mladega orkestra sta pogoj za izvajanje in gojenje obsežnega repertoarja z odprtim in s premišljenim oblikovanjem programov, ki jih orkester izvaja v najrazličnejših zasedbah. Od skromnih začetkov je orkester prerasel v ansambel, ki ga poznajo v Sloveniji ter vabijo tudi na številne koncerte in festivale po Evropi. Več kot 40 nastopov v enajstih evropskih državah in več kot 1000 nastopov doma v desetih letih delovanja je osnova za prepoznavnost Orkestra Slovenske vojske, Slovenske vojske in države Slovenije, saj se ansambel predvsem v tujini obvezno predstavlja z deli domačih avtorjev z najrazličnejšimi slogovnimi predznaki, to pa omogoča sodelovanje številnih domačih in tujih glasbenih poustvarjalcev, ki bogato znanje in izkušnje delijo z mladimi glasbeniki tega orkestra.

ALENKA GODEC

Leta 1988 je s skupino Cafe nastopila na Pop delavnici, kjer je kot debitantka dobila kar 3 nagrade, kar ni uspelo še nikomur, in sicer nagrado strokovne žirije, nagrado za najboljšega debitanta, ter nagrado občinstva. Po tem velikem uspehu je kmalu postala solistka. V kratkem času je bila povabljena k sodelovanju z Big Bandom RTV Slovenija ter k sodelovanju z edinstvenim moškim kvartetom v Sloveniji New Swing Quartetom. Čeprav je Alenkina prva plošča izšla šele štiri leta kasneje, leta 1992, je bila v teh letih glasbeno zelo dejavna. Njena prva plošča “Tvoja” je bila poimenovana po uspešnici iz leta 1988 in je še zdaj njen zaščitni znak. Mnoga sodelovanja s priznanimi jazzovskimi solisti in zasedbami kot so: Big Band RTVS, New Swing Quartet, Greentown Jazz Band, so Alenki odprla vrata v svet jazza, evergreenov in črnske duhovne glasbe. Vse te zvrsti so ji bile pravzaprav blizu, saj je sama najraje poslušala dobro ameriško soul glasbo. Tako so njen stil kmalu označili za jazzy pop. Sodelovala je tudi na prvem izboru samostojne Slovenije za popevko Evrovizije leta 1992 in osvojila 3. mesto. Leta 1994 je izšla plošča v sodelovanju z New Swing Quartetom “On The Sunny Side” ter plošča, ki jo je Alenka posnela v živo s triom v “Flex klubu” v Ljubljani. Leta 1995 je izdala ploščo z naslovom “Prebujena”. Leta 1997 je izdala ploščo “Čas zaceli rane”. z večino njenimi besedili. 10 let po Alenkini prvi zmagi, Leta 1998, je na obujeni Slovenski popevki dobila nagrado za najboljšo interpretacijo. Nagrada, ki je za pevko kot je Alenka pravzaprav najžlahtnejša in najbolj zaželena. Avgusta 1999 je v Križankah, v okviru Jazz festivala, nastopila z legendarnim ameriškim glasbenikom Herbiem Hancockom. Konec decembra 1999, je izšla zgoščenka z naslovom “Sentimental Journey”. Leto 2000 je Alenka Godec zaokrožila z zgoščenko “Vse ob pravem času” z Big Bandom RTV Slovenija. Leta 2001 Alenka sodeluje na EMI s skladbo »Če verjameš ali ne« in zasede odlično 3. mesto. Na HIT festivalu 2001 se Alenka predstavi s skladbo Aleša Klinarja »V meni je moč«. Pesem postane zmagovalna, skupaj z Anjo Rupel prejmeta 1. nagrado za tekst, Alenka pa prejme tudi nagrado za najboljšo izvedbo. Za omenjeno skladbo posname tudi videospot, ki se celih 10 tednov obdrži na najvišjih mestih Videospotnic. Na MMS 2002 se Alenka predstavi s pesmijo “Raje mi priznaj”, ki jo občinstvo nagradi z 2. mestom, Alenka pa prejme nagrado strokovne žirije za najboljšo izvedbo. Zgodi se HIT festival 2002, kjer Alenka z nežno balado “Ni me strah” ponovno slavi zmago, skupaj z Anjo pa prejmeta 3. nagrado strokovne žirije za besedilo. Po festivalu pa izide tudi Alenkin novi album z naslovom “V meni je moč”. Alenka se februarja 2003 udeleži slovenskega izbora EMA za pesem Evrovizije in zasede s pesmijo Poglej me v oči odlično 3. mesto, pesem pa postane hit.

NEW SWING QUARTET

Sodelujejo:

Marijan Petan (prvi tenor)
Dare Hering (drugi tenor)
Tomaž Kozlevčar (bariton)
Oto Pestner (bas)

Kvartet je v svojem delovanju (ustanovljen leta 1968) na poti od skupine glasbenih zanesenjakov do zrelega vokalnega kvarteta svetovnega slovesa vestno poustvaril tradicijo belskega in črnskega spirituala in gospela in na enega najlepših načinov občinstvu širom po svetu približal lepoto Bogu predanih pesmi iz cerkva ameriškega juga.
S trdim in premišljenim delom si je kvartet pridobil status ene najboljših gospelovskih skupin. Podobno kot pevka Mahalija Jackson, pevca Brother Joe Maz in Professor Alex Bradford, ter pevski skupini The Golden Gate Quartet ali Five Blind Boys Of Alabama, upravičeno nosi naziv poslanikov tovrstne glasbe.
S sodobnim slogom, zakoreninjenim v izročilu črnskih gospelovskih kvartetov, je prepričal tudi najzahtevnejše občinstvo.
Njegova bogata diskografija obsega 45 izdaj programov na različnih nosilcih zvoka (LP, CD, kaseta), nekaj video kaset in DVD »Njemu, ki 'ma nas rad« s posnetim koncertom, posvečenim pokojnemu papežu Janezu Pavlu II.
Med programi prevladujejo posnetki živih koncertov, studijski posnetki duhovne glasbe - gospelov in spiritualov, med posebnimi izdajami pa velja omeniti pet CD – jev z božično glasbo.
Gostoval je že malodane po vsem svetu, med velikimi koncertnimi turnejami pa naj navedemo gostovanja po evropskih in azijskih državah vzhoda, po cerkvah in dvoranah ameriškega juga ZDA, redne turneje v zahodni Evropi. Vsako leto nastopa na posameznih festivalih, koncertih in TV ali radijskih snemanjih po vsej Evropi. Na koncu pa ne smemo pozabiti na koncertno dejavnost v domovini, v velikih in manjših koncertnih dvoranah, cerkvah in šolah.
Delo kvarteta krasijo mnoge nagrade in priznanja doma in v tujini.


Prireditev vam poklanja:


<- Nazaj






Prizorišča | Program | Foto-Video | Informacije | Spremembe, novice | Moj Lent | Pokrovitelji

Agenda d.o.o.